Tijdens de feestdagen verlaten we onze woning meer dan op andere dagen om te feesten bij familie of vrienden. Tijdens eindejaarsperiode is het voor inbrekers de ideale tijd van het jaar om hun slag te slaan.
Gelukkig blijven het aantal inbraken in woningen in het ganse land jaar op jaar dalen. Wie al eens een inbraak heeft meegemaakt, heeft daarna meestal de nodige maatregelen genomen om geen tweede keer hetzelfde onheil te moeten meemaken.
De ‘donkere’ maanden zijn ideaal voor inbrekers om op pad te gaan. Het wordt vroeg donker en iedereen is druk in de weer om cadeautjes te kopen en te feesten bij familie en vrienden. In tegenstelling wat we intuïtief denken, slaan professionele inbrekers meestal niet ‘s avonds of ‘s nachts toe, maar eerder in de vooravond. Ze houden je komen en gaan in de gaten, en hebben slechts enkele minuten nodig om in je woning binnen te geraken, alle plaatsen te screenen en de buit waarnaar ze op zoek zijn mee te nemen. Uitzonderlijk duurt een inbraak langer dan 5 minuten. Ze weten perfect welke route ze moeten volgen om zo snel mogelijk weer weg te zijn.
Eenmaal ze in je woning zijn, gaan ze meteen op zoek op bepaalde plaatsen die we zelf als ‘verstopplaatsen’ gebruiken. Juwelen snel in een juwelenkistje wegsteken achteraan of onderaan in de kleerkast, onder het bed of cash geld in een losse kluis leggen: inbrekers zoeken net op die plaatsen waar we denken dat ze jouw kostbaarheden niet zullen vinden.
To-do’s tegen inbrekers: eenvoudig en efficiënt
Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht van iedereen rondslingeren. Gewoon opbergen is al voldoende om inbrekers op zijn minst niet te lokken naar je huis.
Verzeker je inboedel tegen diefstal en hou er foto’s van bij. Als het kan, ook serienummers, aangezien die uniek zijn en als bewijsmateriaal kunnen dienen bij een diefstal.
Investeer in een verankerde kluis. Let hierbij op de verzekerde waarde. Dit is de geldwaarde van de inhoud van de kluis die verzekerd is, wanneer dieven er toch zouden in slagen om de kluis te openen. Vraag advies bij je verzekeringsmakelaar. Op www.belgosafe.be vind je meer uitleg hierover.
Doe altijd de ramen en deuren op slot. Ook als je maar voor even afwezig bent. Inbrekers hebben namelijk maar enkele minuten nodig om hun slag te slaan. Laat de ramen niet op kiepstand staan.
Laat geen ladder staan en doe het tuinhuis op slot: een gereedschapskist vormt de ideale hulp als de dief een deur of raam probeert te forceren.
Ga je op reis? Geef je woning een bewoonde indruk: laat iemand de post afhalen. Een overvolle postbus is een signaal voor inbrekers dat er niemand thuis is gedurende een langere periode. Laat verlichting aan en uit gaan vanop afstand. Er zijn vandaag tal van (budgetvriendelijke) mogelijkheden om verlichting te programmeren en te bedienen vanop afstand.
Tot slot nog dit: inbrekers gaan nog steeds in de meeste gevallen binnen via de voordeur. Geef ze geen schijn van kans en installeer een veiligheidsdeur. Euroblok installeert jaarlijks meer dan 1000 veiligheidsdeuren. Vraag vrijblijvend advies aan één van onze adviseurs.
Euroblok Security: your world safely locked
Euroblokdeuren heeft jarenlange ervaring op het vlak van veiligheidsdeuren, brandwerende deuren en inbraakwerende deuren. Voor een gepantserde deur met stijl ben je bij ons op het juiste adres. Advies nodig? Wellicht hebben we ook voor u de juiste oplossing. Wij maken er werk van.