Bij 25% van de inbraken komen inbrekers makkelijk binnen door middel van flipperen, hengelen en insluiping. Het is nochtans eenvoudig om het voor inbrekers moeilijk te make. Dat is de reden dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de campagne ‘Maak het inbrekers niet te makkelijk’ is gestart. Zo moet de ingezette daling van het aantal woninginbraken doorzetten.
Minister Opstelten: “Het aantal woninginbraken is flink aan het dalen door een effectieve aanpak en samenwerking van mijn ministerie, politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie. Maar burgers kunnen zelf ook veel doen. Door hen te stimuleren zelf preventieve maatregelen te treffen, zoals zorgen voor goede sloten, kunnen we het aantal inbraken nog verder laten dalen. Want elke inbraak is er 1 teveel.”
Rodney Bos, Landelijk Coördinator Woninginbraken bij de Nationale Politie: “Gebruik de sloten die je hebt, ook als je maar even weg bent. Ook vergeten veel mensen de schuur in de achtertuin op slot te doen en daar staan juist vaak de hulpmiddelen in om binnen te komen, zoals een ladder of vuilnisbakken.” De politie onderneemt veel proactieve maatregelen zoals het actief tegenhouden en voorkomen van inbraken, toezicht op hot spots en de opsporing en vervolging van inbrekers.
Harm Alarm
In deze campagne doet Harm Alarm z’n intrede, een fictief karakter met een oranje zwaailicht dat burgers waarschuwt en een handelingsperspectief biedt. Harm Alarm zal ook in vervolgcampagnes een rol spelen.